Despre Erbil

Introducere

Orasul antic Erbil este o combinatie vibranta intre traditie si dezvoltarea moderna rapida. Erbil este capitala regiunii semi-autonome Kurdistan, din cadrul Republicii Irak. Situatia stabila de securitate a actionat ca un catalizator pentru prosperitatea economica a regiunii. Cresterea economica este asteptata sa fie de peste 9% in anul 2015, regiunea inregistrand cea mai rapida crestere din Irak. Afluxul continuu de mall-uri, restaurante, hoteluri si parcuri de distractie atesta dezvoltarea si transformarea de care a avut parte orasul Erbil in ultima perioada. In ultimii 3 ani, investitiile au atins 20 de miliarde de dolari. Orasul Erbil a fost desemnat „Capitala Turismului Arab” in anul 2014.

Primele asezari umane din regiune, dateaza aproximativ din anul 5000i.Hr., facand din Erbil una dintre cele mai vechi zone cu o populatie continua. Inima orasului este reprezentata de Cetatea Erbil, inscrisa din anul 2014 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Clima

 Clima in regiune este semi-arida, lunile de vara fiind foarte calduroase si uscate, iar lunile de iarna reci si umede. Primavara este cel mai placut sezon in Erbil, momentul echinoctiului coinicizand cu celebrarea Anului Nou kurd, denumit Nawroz. Temperaturile maxime variaza intre 13-18 grade Celsius, in luna martie si 27-32 grade Celsius, in luna mai. Iernile sunt blande, cu exceptia zonelor inalte, cu minime intre 2 si 7 grade Celsius si maxime intre 7 si 13 grade Celsius.

 Sfera economica

 Economia regiunii este dominata de industria petrolului, agricultura si turism. Datorita securitatii si a politicilor economice liberale, zona este considerata ca fiind mult mai dezvoltata decat celelalte regiuni din Irak.  Economia de aici are caracteristici similare cu cele ale unei tari recent industrializate, macro-stabile, liberale, precum Turcia, Azerbaidjan, Armenia sau Georgia. Regiunea Kurdistan imparte granitele cu Iran-ul si Turcia, majoritatea importurilor provenind din aceste 2 tari.

Costurile traiului in aceasta tara sunt mai mici decat in alte state din Peninsula Araba. Preturile rezonabile la articolele necesare zilnic fac posibila economisirea unui procent considerabil din remuneratia lunara, in cazul in care acest lucru este dorit. Accesand link-ul de mai jos veti gasi preturile din Erbil la cele mai uzuale articole:

http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Iraq&city=Irbil

 Obiective turistice

 Cetatea Erbil – o asezare fortificata situata in inima orasului Erbil, inclusa din anul 2014 in lista parimoniului UNESCO, reprezinta centrul istoric.

Mudhafaria Minaret - situat in Parcul Minaretelor, turnul inalt este amenajat in partea superioara cu un balcon circular, de unde muezinul chema in trecut credinciosii la rugaciune.

Parcul Sami Abdulrahman - este cel mai mare parc din Irak, intins pe cateva hectare. Zona include si un lac, o gradina de trandafiri, un monumet al martirilor si diferite restaurante.

Moscheea Jalil Khayat – construita in stilul cunoscutei Moschei Albastre din Istanbul, cele 2 minarete au fiecare o inaltime de 65 m, conferindu-i un aspect grandios.

 

Comments are closed.