Despre Kuweit

Introducere

Tara nisipurilor si a soarelui, a petrolului si a gazelor, Kuweitul este intr-o continua crestere economica. Capitala, Kuwait City, este foarte moderna si frumoasa, cu cladiri gigantice, impozante. Patrunderea in inima orasului, prin poarta Jahra este imprejmuita de gazon si palmieri artistic luminati la caderea noptii. De-a lungul acesteia se gasesc imobile din sticla si beton si hoteluri foarte moderne. In general, arhitectura zonei este surprinzatoare, vilele si gradinile imense confera un aer occidental, pe care multi nu se asteapta sa il intalneasca acolo.
Toate constructiile si amenajarile sunt rezultatul prosperitatii acestei tari, care, avand la baza o industrie atat de puternica precum cea a petrolului, a reusit sa depaseasca toate obstacolele politice si sociale din trecut, acum fiind considerata una dintre cele mai stabile si puternice state din zona.

Costurile traiului in aceasta tara sunt mai mici decat in alte state din Peninsula Araba. Preturile rezonabile la articolele necesare zilnic fac posibila economisirea unui procent considerabil din remuneratia lunara, in cazul in care acest lucru este dorit. Accesand link-ul de mai jos veti gasi preturile din Kuweit la cele mai uzuale articole:

http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Kuwait

Clima

Kuweit este o tara desertica cunoscuta pentru climatul arid. Vara dureaza aici din aprilie si pana in octombrie. Lunile de vara sunt extrem de fierbinti si uscate, cu temperaturi frecvente de 33°C, uneori insa, ajungand si la 51°C, in timpul lunilor iunie, iulie si august, cu o umiditate foarte scazuta. Lunile aprilie si octombrie nu sunt atat de dure, temperaturile variand intre 30 si 40°C. O alta caracteristica a climatului de aici este aceea ca pe perioada lunilor de vara, intre iunie si septembrie, nu exista precipitatii. Timpul cel mai propice pentru a te afla in Kuweit este incepand cu luna noiembrie si pana in februarie. Zilele sunt racoroase, media temperaturilor fiind de 13°C, cu minima atingand -2°C, iar maxima 27°C. Acesta este considerat si anotimpul ploios, intre lunile ianuarie si martie precipitatiile fiind cele mai abundente. Temperatura apei la suprafata in golf variaza de la 15 ° C in luna februarie, la 35 ° C in luna august.

Climatul ramane placut pe perioada lunilor martie, aprilie si mai, primavara denumita la ei ‘sarayat’. Pe parcursul acestui anotimp temperaturile nu sunt nici foarte ridicate si nici foarte scazute, insa pot aparea furtuni cu descarcari electrice.

De asemenea, in zona pot aparea si furtuni de nisip ce pot dura si cateva zile la rand. Datorita acestei conditii climaterice vegetatia din Kuweit este foarte putina. Cele mai frecvente forme de vegetatie sunt florile de desert si arbustii, printre care ‘arfaj’ este cel mai des intalnit.

Sfera economica si geografica

Localizata in coltul nord-estic al Peninsulei Arabe, Kuweitul este una cele mai mici tari din lume ca dimensiune. Cea mai mare parte a tarii este acoperita de Desertul Arabic, fapt ce determina altitudinile scazute de pe intreg teritoriul sau.

Kuweitul dispune de una dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, reprezentand 8% din totalul rezervelor de pe planeta. Acest fapt a dus la dezvoltarea economica rapida a tarii, iar datorita faptului ca guvernul detine controlul acestei industrii, PIB-ul este sustinut in proportie de 75% de acest sector.

Obiective turistice

Kuwait Towers – un grup de trei turnuri subtiri asezate pe un promontoriu in Golful Persic, inaugurat in anul 1977, este considerat punct de reper si simbol al Kuweitului modern

Avenues Mall – cel mai mare centru de shopping din Kuweit, cu peste 250 de brand-uri, restaurante, cafenele, etc. primeste in fiecare an peste 20 de milioane de vizitatori

Aqua Park – parcul de distractie cu tema marina

Muzeul de Stiinte si Istorie naturala – vizitatorii pot descoperi aici istoria progreselor tehnologige si stiintifice ale tarii, precum si artefacte notabile din istoria industriei de petrol a Kuweitului

Al Ahmadi – este un district in sudul orasului Kuweit construit in anii ’40 pentru a gazdui industria de petrol a tarii. Printr-un tur al zonei puteti fi introdusi in lumea de afaceri a petrolului, iar pentru cei care nu sunt atat de interesati de acest aspect exista aici si o gradina publica amenajata pentru plimbari si recreatie.

Doha Village – este un loc turistic amenajat pentru cei interesati de istoria comerciala glorioasa a kuweitului.  Doha Village era cunoscuta in trecut pentru constructiile navale si barcilor de pescuit.

Evenimente si festivaluri

Ziua Nationala a Kuweitului – marcheaza formarea tarii din anul 1961. Aceasta sarbatoare nationala include adunari publice, focuri de artificii, iar populatia se intalneste pentru a celebra ziua intr-o maniera unica, persoanele participante la festival alegand portul traditional.
Ziua Nationala are si rolul de a invoca spiritual nationalist printre oameni.

Ziua Eliberarii – una dintre cele mai importante sarbatori in Kuweit, descrie eliberarea tarii de catre fortele aliate, dupa 7 luni de ocupatie irakiana. Se sarbatoreste in fiecare an pe 26 februarie, savurandu-se spiritual liberatatii.

Targul de Cadouri – este un eveniment care se desfasoara de 2 ori pe an, unde importatori si exportatori de renume, de pe pietele locale si internationale, vin pentru a-si promova afacerea.  Peste o suta de companii prezinta o gama extrem de larga de obiecte, de la elemente pentru design interior si pana la vase de cristal ori parfumuri si cosmetice.

Expozitia Aurului si a Bijuteriilor – este singurul eveniment al comertului international dedicat industriei de moda bijuteriilor  si accesoriilor si vizeaza etalarea elementelor din aur, argint, perle si diamante.

Festivalul Hala – sarbatorit in luna februarie a fiecarui an, este practic o celebrare a primaverii, atunci cand kuwaitul se transforma, iar nisipurile nesfarsite sunt inlocuite de un acoperamant de verdeata luxurianta.

Viza si permis de munca in Kuweit

In cazul vizelor de munca, angajatorul kuweitian este cel care obţine viza de intrare pe baza contractului de munca, a analizelor medicale şi a cazierului judiciar atestat de catre Ambasada Statului Kuweit la Bucureşti.

Procedura prin care se elibereaza vizele pentru Kuweit este urmatoarea: Compania Alshaya va aplica la ministerul Kuweitului pentru viza candidatului si o vor trimite acestuia atunci cand va fi eliberata. Candidatul, in tara sa de origine, va trebuie sa realizeze o serie de investigatii medicale si sa-si elibereze cazierul judiciar, ambele trebuind atestate de catre Ministerul Afacerilor Straine si Ambasada Kuweitului. Mai apoi, cu aceste doua documente, dar si impreuna cu viza primita, candidatul va trebui sa se prezinte la Ambasada Kuweitului pentru stampilarea finala. Alshaya va rambursa costurile suportate de catre candidat pentru examenul medical in momentul in care acesta va ajunge in Kuweit.

Comments are closed.