Despre Iordania

Introducere

Natiunea araba situata pe malul de est al raului Iordan a fost reunita sub denumirea oficiala de Regatul Hasemit al Iordaniei. Acest stat de mici dimensiuni din Orientul Apropiat este definit de monumente antice, rezervatii naturale si statiuni litorale. Desi nu dispune de resurse naturale foarte bogate, trecutul istoric, turismul dezvoltat si rolul central in mentinerea pacii din zona, ajuta la cresterea economica constanta de care se bucura statul Iordanian.

Denumirea de cel mai sigur stat din zona Orientului Apropiat si Mijlociu este atestata si de faptul ca Iordania este una dintre cele doar doua natiuni arabe care au incheiat un tratat de pace cu Israelul. In Iordania nu exista ostilitati intre crestini si musulmani, aceasta fiind si una dintre cele mai moderne si liberale natiuni din regiune.

In ultimii 10 ani, Iordania a continuat cu succes politica reformelor structurale din domeniul educatiei, sanatatii si al privatizarii. Guvernul Iordanian a introdus sisteme de protectie sociala si subventii, creand conditii pentru parteneriatele public-privat in infrastructura si pentru reforma fiscala. La momentul actual, serviciile din sanatate sunt cele mai bune din regiune.

Ca destinatie pentru expati, Iordania are un cost relativ scazut de trai, mai ales in comparatie cu alte state arabe. Costul alimentelor si al produselor de consum este rezonabil, in special in cazul in care sunt alese soiuri locale, in detrimentul brand-urilor importate. Pretul de inchiriere al proprietatilor este de asemenea, mai scazut decat in alte tari. Accesand link-ul de mai jos veti gasi preturile din Iordania la cele mai uzuale articole:

http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Jordan&displayCurrency=USD

Clima

Perioada cea mai propice pentru a calatori in Iordania se incadreaza in 4 luni principale – aprilie, mai, septembrie si octombrie. In ciuda dimensiunilor mici ale tarii, Iordania demonstreaza variatii mari de temperatura și clima. Desi cea mai mare parte a tarii este constituita dintr-un tinut desertic, cu climat arid, partea de nord-vest, invecinata cu raul Iordan, abunda de plantatii de maslini, ramanand relativ temperata. Sudul extrem, Aqaba, inspre Marea Roșie, are un climat bland, in timp ce in capitala Amman, putem vedea zapada in lunile de iarna. Temperaturile medii in Amman se situeaza in jurul valorii de 12 grade Celsius, in luna ianuarie si 33 de grade Celsius, in luna august.

Sfera economica

Iordania este clasificată de Banca Mondială ca o ţară cu “venit mediu ridicat” (4950 USD/cap de locuitor la nivelul anului 2013). Este o ţară mică, cu resurse naturale limitate, fiind singura tara araba fara resurse petroliere proprii si axata pe agricultura si servicii. Determinarea cu care promoveaza procesul de reforme economice, menite să liberalizeze comerţul şi sa atraga investiţiile, a permis Iordaniei să inregistreze performante economice bune in ultimii ani.

Agricultura este o ramura importanta a economiei, desi doar 4% din totalul suprafetei tarii este potrivit pentru cultivarea plantelor. Cele mai raspandite culturi sunt cele de masline, grau, rosii, tutun si citrice. Cresterea animalelor are si ea o pondere importanta, cel putin 8% din arealul tarii fiind ocupat de pasuni. Industria tarii consta in prelucrarea petrolului, minereurilor si in producerea cimentului, tigaretei, uleiului de masline etc.

Ramura economica ce aduce venituri mari este turismul. Iordania este cea mai vizitata tara araba, datorita ospitalitatii localnicilor, sigurantei si a nenumaratelor atractii turistice.

Obiective turistice

Pe lista patrimoniului international UNESCO, regasim 4 dintre cele mai importante si spectaculoase obiective naturale sau antropice ale Iordaniei:

Ruinele orasului Petraunul dintre cele mai cunscute situri arheologice din lume, datorita templelor sapate direct in stanca. Datorita culorii rocilor in care a fost cioplit, Petra si-a castigat numele de „Rose City”

Cetatea Q’useir Amra – face parte din atractiile cele mai apreciate de turisti, datorita faptului ca in mare parte ea a ramas intacta

Situl arheologic de la Um er-Rasas – puternic asociat cu raspandirea monoteismului in regiune, Um er-Rasas este vazut ca o capodoperă a geniului creator uman.

Zona protejata Wadi Rum – cunoscuta si sub numele de Valea Lunii, aria protejata insumeaza 720 kilometri patrati de pustiu desertic, in forma sa cea mai dramatica, cu munti inalti formati din gresii si granit, canioane inguste si fisuri ce taie adanc in piatra, care ascund desene antice, gravate de popoarele din desert peste milenii.

Comments are closed.