Despre Qatar

Introducere

Qatar-ul era cunoscut in trecut numai pentru pescuitul de perle, aceasta fiind ocupatia de baza in acest stat pana in anii ’40 atunci cand au inceput sa fie exploatate terenuri extinse cu petrol si gaze naturale. Acum statul Qatar este unul dintre cele mai bogate din regiune. Datorita faptului ca detine 15% din rezervele de gaze din intreaga lume, Qatar-ul are ambitia de a deveni un gigant al energiei mondiale.

Traiul in Qatar este destul de ieftin daca mergi in locurile potrivite. De asemenea, in Qatar nu prea exista taxe, singura mai importanta fiind taxa pe import, insa si aceasta este foarte mica. Locuitorii din acest stat nu sunt taxati pentru apa, electricitate si liniile de telefonie domestice.

Puteti gasi mai multe informatii legate de preturile din Qatar la cele mai uzuale articole accesand link-ul de mai jos:

http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Qatar

Clima

Vremea in Qatar este uscata si foarte calda. Soarele straluceste in aproape toate zilele din an pe intreg teritoriul tarii, temperaturile fiind mereu pozitive.  In regiunea desertica temperaturile ating in sezonul cald 50°C. Zilele de vara sunt fierbinti, iar noptile sunt calde, tot in aceasta perioada fiind ridicata si umidiatatea. Iernile sunt scurte, intre decembrie si februarie, si sunt caracterizate de temperaturi mai blande si de precipitatii, care nu sunt insa abundente.

Sfera economica si geografica

Qatar-ul formeaza o mica peninsula cu acelasi nume si face parte din extinsa Peninsula Araba. Tara se invecineaza doar cu Arabia Saudita, in rest fiind inconjurata de Golful Persic.

Qatar-ul ocupa primul loc in lista Forbes cu cele mai bogate state din lume. In anul 2010, PIB-ul pe cap de locuitor din aceasta tara a fost cel mai ridicat din lume , iar economia a cunoscut atunci o crestere cu 19%, fiind cea mai rapida crestere inregistrata la nivel modial.

Statul detine a treia rezerva de gaze naturale din lume, aici investindu-se masiv in infrastructura necesara lichefierii si exportului acesteia. Qatar a atras un numar mare de companii multinationale, precum si campusuri satelit ale univesitatilor americane. De asemenea, guvernul investeste sume impresionante in infrastructura de transport, dezvoltand reateaua de cai ferate, un port maritim pentru mare adancime si un aeroport, toate pentru a deveni o gazda mai buna pentru afaceri, dar si pentru Cupa Mondiala din 2022.

Obiective turistice

Aflandu-se intr-o dezvoltare continua, in Qatar exista foarte multe proiecte in derulare:

The Pearl-Qatar – este o insula artificiala din capitala tarii, Doha, care se extinde pe aproape 4 milioane de metri patrati. Aceasta va fi compusa, la finalizarea proiectul, din peste 13 insule. Cea mai mare dintre insule va cuprinde o gama larga de vile si apartamente, 3 hoteluri de 5 stele si peste 2 milioane de metri patrati de retail international, restaurante, cafenele si locuri pentru divertisment. Arhitectura insulelor va include o varietate de teme nationale si internationale. Vor fi prezente printre altele stilurile arab, mediteranean sau vest-european.

Dubai Towers, Doha – este un zgarie-nori aflat in constructie, din capitala tarii, ce se asteapta sa fie cea mai inalta cladire din Qatar in momentul finalizarii proiectului.

Lusail – este cel mai recent oras planificat din Qatar. Acesta se afla la o distanta de 15 km fata de centrul orasului Doha, in partea de nord. Aici au fost deja construite porturi de agreement, statiuni insulare, cartiere comerciale, magazine de lux si infrastructuri de agreement, incluzand 2 terenuri de golf si un cartier intreg destinat divertismentului. De asemenea, aici a fost construit si Lusail Iconic Stadium, care va gazdui meciul de deschidere si finala Campionatului Mondial de Fotbal din anul 2022 si care are o capacitate de peste 86.000 de locuri.

Muzeul de Arta Islamica – este deschis publicului din anul 2008, atunci cand s-au finalizat lucrarile la proiect. Muzeul are o arhitectura distinctiva si gazduieste o colectie de lucrari adunata inca din anii ’80, incluzand manuscrise, textile si obiecte din ceramica.

The Villagio Mall, Doha – este cel mai cautat mall din Qatar si de asemenea, unul dintre cele mai mari. Mall-ul are o tema italiana, interioarele fiind acoperite de imagini ce reprezinta culorile amurgului din regiunea italiana Toscana. Fiecare parte a mall-lui prezinta momentele diferite ale zilei. In interiorul mall-ului exista si un canal cu gondole ce trece prin mijlocul constructiei.

Evenimente si Festivaluri

Eid al-Adha – este sarbatoarea sacrificiului care are loc in decursul pelerinajului musulmanilor la Mecca, in fiecare an. Festivitatile dureaza trei zile, timp in care se suspenda toate activitatile din Qatar.

Festivalul Cultural Doha – are loc in luna martie a fiecarui an si este cel mai mare eveniment de acest gen din Qatar. Festivalul include o serie de programe artistice de muzica, poezie, teatru si dans.

Summer Wonders Festival – are loc anual si este potrivit, datorita programului variat, pentru intreaga familie. Guvernul din Qatar a creat aceasta extravaganta cu obiectivul de a aduce un numar cat mai mare de turisti, organizand in acest sens evenimente pe tot teritoiul capitalei Doha, pe durata a doua luni, incepand din luna iunie. Cateva dintre atractiile principale ale festivalului sunt: expunerea unei paduri tropicale, plimbarile cu camile sau cai, satul international care prezinta produse alimentare si mestesuguri din intreaga lume sau circul. De asemenea, tot atunci  se organizeaza concursuri si parade.

Ziua Nationala a Qatar-ului – este o sarbatoare nationala a unificarii si independentei tarii (18 decembrie). Ziua Nationala subliniza identitatea si istoria tarii, intruchipeaza idealurile si aspiratiile unui popor, aceste lucruri constituind baza fondarii statului si aduce totodata un omagiu celor care au ajutat la construirea natiunii.

Comments are closed.